Tapaa ystäviäsi tietokoneella — helpot videopalaverit

ESITTELYSSÄ MEET.JIT.SI -PALVELU (maksuton)

Nykyisten koronarajoitusten aikana ystäviä ja tuttuja on vaikea tavata. Majanummen toimitalo on suljettu. Kirjastot, kahvilat ja monet muut tutut tapaamispaikat ovat samoin suljettuja. Voit kuitenkin jutella porukassa, ja nähdä juttukaverisi. Alta löydät tähän Atk-neuvojan ohjeet.

Tarvittavat laitteet

Tarvitset tietokoneen, jossa on

  • mikrofoni oman puheesi lähettämiseen muille
  • kaiuttimet muiden puheiden kuulemiseen
  • kamera, jos haluat muiden näkevän sinut [näkyminen on toki seurallisempaa]

Lähes jokaisessa kannettavassa tietokoneessa, vuosikymmenen vanhassakin, on kaikki nämä tarvittavat laitteet. Pöytätietokoneissa (iso laatikko) ei näitä yleensä ole, joten kameran (ns. ”web-kamera” tai ”verkkokamera”) ja kaiuttimet joutuu hankkimaan erikseen. Hinnat liikkuvat kympeistä ylöspäin. Myös puhelimissa on tarvittavat laitteet, mutta puhelimen pientä ruutua tökkien ei videotapaaminen ole kovin hauska kokemus.

Videotapaamisen aloittaminen

1. Avaa tietokoneellasi Internetissä oleva sivu https://meet.jit.si

2. Valitse rupattelutuokiolle joki nimi ja aloita videotapaaminen

Jokainen joka tietää rupattelutuokion nimen, voi siihen osallistua kirjoittamalla tapaamisen nimen ja napsauttamalla liity kokoukseen -nappulaa (englanniksi ”Start meeting”). Tässä mielessä kyse on siis kavereiden kanssa juttelusta torilla tai lähikaupan kulmalla. Ohikulkijat voivat tulla mukaan, jos löytävät porukkanne. Toki osallistujat näkyvät, eli kukaan ei pääse kuuntelemaan salaa. Kannattaa siis valita jokin harvinaisempi tapaamisen nimi, jota joku muu ei sattumalta päätä käyttää. Ei siis kannata valita videotapaamiselle nimeä ”kokous” vaan ehkä ”kokous-ab62” tai jotain…

Tämän jälkeen olet yksin tapaamisessa:

3. Kutsu kaverit mukaan

Kun olet valinnut tapaamiselle nimen ja napsauttanut ”Start meeting” (aloita tapaaminen) -napulaa, näet itsesi ruudussa. Aivan aluksi saatat nähdä kysymyksen, että saako selain (siis tämä meet.jit.si -sivu) käyttää mikrofonia ja kameraa. Anna siihen lupa. Nyt on aika kutsua kaverit mukaan: napsauta ”Invite more people” (kutsu lisää ihmisiä).

Kun napsautat sinistä nappulaa, saat valita miten kutsu lähetetään:

Vasenmmanpuoleinen nappula kopioi (eng. ”copy”) linkin. Voit sitten kirjoittaa ystävillesi sähköpostin ja liittää (eng. ”paste”) linkin siihen. ÄLÄ soita ”Liittymissoittoa”. Puhelinnumero on amerikoissa. Mukaan pääsee ihan vain kirjoittamalla selaimen osoiteriville tapaamisen verkko-osoitteen.

Toinen tapa kutsua kaverit on vain kertoa tapaamisen nimi. Sivulla meet.jit.si pääsee mukaan kun vain kirjoittaa tapaamisen nimen ja napsauttaa littymisnappulaa (eng. ”Join meeting”).

Helpoiten kokoukseen nimeltä ”TapaaminenXY12” pääsee avaamalla linkin
https://meet.jit.si/TapaaminenXY12

Napsauta toki littymisnappulaa ”Join meeting”.

Vinkkejä

Tässä vaiheessa kannattaa katsoa myös selkänsä taakse, että mitä haluaa muille asunnostaan näyttää. Seinä on varmaan aika hyvä valinta taustaksi.

Jos haluat olla hetken näkymättömissä, voit napsauttaa kamera-kuvaketta, minkä jälkeen sen päällä on viisto viiva ja sinä et näy muille. Samalla tavoin napsauttamalla mikrofonin kuvaa muut eivät kuule sinua. Napsauta mikrofoni ja/tai kamera takaisin päälle, kun haluat muiden jälleen kuulevan/näkevän sinut.

Tapaamiseen saa myös eteisen (”Lobby”) johon osallistujat jäävät odottamaan sisälle päästämistä ja tapaamisen voi suojata myös salasanalla. Käyttääksesi näitä toimintoja, napsauta ruudun alareunassa kolmea pistettä ja sen jälkeen pitkän valikon ”Security options” -kohtaa.